Om de pils uit het fust te persen richting de tapkraan heb je druk nodig in de vorm van koolzuur of luchtdruk. Beiden kan. ( zie hieronder.)

Met 1000 gram ( 1KG ) koolzuur kan men ongeveer 300 liter bier tappen.

Er zijn flessen koolzuur in de handel van: 500 gram, 2 kilo, 6 kilo en 10 kilo.

Koolzuur co2 is van zichzelf niet duur, maar wel de statiegeld die op de flessen zit, maar deze krijgt men ook weer terug na het inleveren. Vraag dit anders goed na bij de betreffende leverancier! Een fles koolzuur van 6KG kost gemiddeld 20,- bij de slijterij. Hiermee kunt u dus 1800 liter bier tappen!  Een fles van 10 KG kost gemiddeld 30,- bij de slijterij. Hiermee kunt u maar liefst 3000 liters bier wegtappen!!

Flessen koolzuur kan men overal aanschaffen, daar waar u ook het fust pils koopt, zoals de slijterijen, maar ook bij  Sligro, Makro, Hanos, enz. Maar ook bij bedrijven waar men industriele gassen verkoopt voor de las of metaalindustrie, kan men ook vaak co2 koolzuur verkrijgen.

Ook kan men koolzuur verkrijgen bij de grotere en betere aquarium zaken. Als u op NL google intikt: vulstation co2  krijgt u een forum te zien waarop diverse adressen staan van deze aquariumwinkels, die ter plekke uw koolzuurfles kunnen vullen. De koolzuur voor aquariums is precies dezelfde als bij de biertap. Ook de aansluiting op de fles zou moeten passen. Dit vullen is overigens wel duurder dan de prijzen hierboven genoemd.

Bier tappen met luchtdruk. 

Als u midden in een feest zit, en uw fles koolzuur is leeg, kunt u met luchtdruk prima verder tappen. Er zijn zelfs tapjes in de handel, welke een ingebouwde luchtcompressor hebben, waardoor men bier kan tapt zonder koolzuur. Het nadeel van luchtdruk is alleen dat het bier sneller bederft, doordat het pils in aanraking komt met de buitenlucht. Zie hieronder ook de foto's van de picknickpomp. Een systeem om bier te tappen met een pompje.

De belangrijkste reden dat men koolzuur gebruikt is omdat koolzuur geen bacterien bevat, zodat het bier ook na aanslaan van het fust nog enkele weken houdbaar kan blijven. ( mits fust redelijk koel weggezet kan worden, en de fustenkoppeling welke was aangesloten, enz, goed proper was.)